Национален тракийски фолклорен събор Богородична стъпка
Национален тракийски фолклорен събор Богородична стъпка / Община Стара Загора, архив

Националният тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" ще се проведе на 25 и 26 юли на Старозагорските минерални бани.

Съборът има за цел да съхрани българските народни традиции и обичаи - извор на непреходната сила на българския корен и дух, носещи посланията на националната ни култура, както и да популяризира природния феномен "Богородична стъпка" и богатото културно-историческо наследство в района на Старозагорските минерални бани.

В събора могат да участват групи, представящи народни традиции и обичаи - един обичай в рамките на 10 минути; фолклорни певчески и инструментални групи - до две произведения с обща продължителност от 5 до 8 минути; танцови групи и ансамбли - програма в рамките на 10 минути; индивидуални изпълнители (до двама от колектив) - една бавна и една бърза песен с обща продължителност до 5 мин. за всеки индивидуален изпълнител.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Тракийско дружество "Одринска епопея", Общество за фолклор, Кметство Старозагорски минерални бани, НЧ "Христо Ботев 1952", със съдействието на Министерството на културата.

Ще се наблюдава изпълненията да не надвишават посоченото в регламента времетраене.
Организаторите си запазват правото за промени на времетраенето на изявите, в зависимост от броя на заявките за участие.
Изявите ще са на две сцени /І-ва и ІІ-ра сцена/, като организаторите определят кои участници на коя сцена ще се явят.

Организаторите издават програма на събора, в която се включват всички състави и изпълнители, подали предварителна заявка до 26 юни, като определят сцената /І-ва или ІІ-ра/ и часа на явяване. Програмата ще бъде изпратена по пощата на всички участници, подали навреме заявки.
При пристигането си в деня на събора - 25 или 26 юли - участниците са длъжни да съобщят за присъствието си в Щаба на събора.

30 минути преди обявения в програмата час на явяване на сцената, участниците трябва да се представят на комендантите на съответната сцена. Всички коменданти на сцени и организаторите носят отличителни баджове.
При евентуално пропускане на реда на явяване от страна на участниците, същите ще се явят или във време, определено им от комендантите по сцена, или в края на програмата на съответната сцена.