Мъглиж остава с едно гробище
Мъглиж остава с едно гробище / DarikNews.bg

Години наред община Мъглиж е била сред малкото в България, на чиято територия не е действала Наредба за гробищните паркове. Две са гробищата в града, но след приемането на нормативния документ, т. нар. горни гробища няма да функционират като такива, но хората ще могат да отдават почит към мъртвите, разясни зам. кметът на община Мъглиж Методи Марков.

„На този парцел има данни за подпочвени води, наблизо има каптажи, теренът е скалист и е истински късмет, че досега не е пламнала някаква зараза.
Общината няма финансовата възможност да поддържа два гробищни парка и затова този терен ще запази функциите си като средище за поклонение, но там няма да се извършват погребения. Това ще става в другия гробищен парк на града", коментира Марков. От РЗИ са изпратили становище, според което е недопустимо теренът да се използва за гробище, а от ВиК потвърждават, че наблизо има каптажи.

Над 200 души са се подписали в защита на гробищния парк. В събота от 18 часа в малката зала на читалището в Мъглиж ще се проведе обществена дискусия по темата.

„Необходимо беше от общината да направят допитване до хората, да проучат тяхното мнение, преди да вземат решение по един такъв деликатен въпрос. Мъглижани са предимно стари и възрастни хора, а традициите и обичаите се спазват преди всичко от тях. Заради неяснотата по тази тема се усеща и напрежение сред местните", обясни за Дарик Александър Христов от ВМРО, един от инициаторите на подписката за запазването на гробищния парк в Мъглиж.