концерт
концерт / Държавна опера Стара Загора
НУМСИ “Христина Морфова“ празнува 45 години от основаването си с юбилеен  концерт. Той ще се проведе тази вечер от 19 часа в  Държавна Опера-Стара Загора.
 
В концерта ще вземат участие не само настоящи ученици от училището, но и бивши възпитаници, които продължават своя път в света на музиката, а някои дори имат успешна кариера зад граница. Такива ще са изпълненията на Мария Митева на флейта /преподавател по флейта в консерваторията в Етелбрюк (Люксембург) и в музикалното училище от септември 2009 г. В периода 1993-2009 г. е учител по флейта в музикални училища в Австрия, Виена. Завършва през през 1990 г. с отличен успех Музикалното училище в Стара Загора./ , проф. Мирослав Христов на цигулка / с ангажирана програма от над 50 концерта на сезон като солист, концертмайстор на симфоничния оркестър в Кноксвилд, щата Тенеси, САЩ. Първа цигулка в струнния квартет на Кносквилд. С награди от националния цигулков конкурс „Добрин Петков”, от конкурса за стурнни изпълнители MTNA в щата Луизиана, солист на Пловдивската филхармония, камерен изпълнител и педагог, от Монтерей, Мексико, Пуерто Рико, Франция, Португалия, Испания, Германия, Полша, Хърватска, Гърция, Норвегия, Швеция. Оркестров водач из цялата територия на САЩ, преподавател във Висшето училище по музика в Тенеси, с научна степен в цигулковото изпълнителство от ДМА ”П. Владигеров” в България и докторат от университета в Кентъки. С премиерни изпълнения на редица водещи български композитори в Европа и САЩ/.
 
В концерта ще участват още Сиво Пенев-тромпет, Мирослав Димов- перкусия, Милен Стойков на саксофон, Георги Белчев-пиано и Денис Иванов-баритон, настоящите ученици на НУМСИ“Христина Морфова“ - Стефания Русева-пиано, Филип Ставров-пиано, Добромир Добрев-саксофон, Маргарита Лъчезарова, Зорница Златева, група „Триолина“ и учебният хор на НУМСИ „Христина Морфова“ и др..
 
„Тази година има много специални моменти в концерта - за първи в Стара Загора и в България ще прозвучи 1-ва част от Концерт за пиано и оркестър от Е.Назирова и Ф.Амиров“, съобщи Красимир Къшев, диригент на Концерта и преподавател в НУМСИ „Христина Морфова“. „Ще чуете и едво много трудно техническо произведение „Полетът на бръмбара“ от Н. Римски-Корсаков, което ще бъде изпълнено от седмокласника Добромир Добрев на саксофон. Концертът ще е и жанрово многообразен, не представяме само класика, а и поп и джаз изпълнения,  smoothjazz пиеса за саксофон и оркестър, познати български хитове от края на 60-те години“, допълни Къшев.
 
Той и Божидар Рахнев, възпитаник на НУМСИ“Христина Морфова“, студент в НМА, са направили оркестрациите на 4 творби от програмата на концерта.