Йоли
Йоли / netinfo
"Вкусът на музиката с Йоланта Делибозова" на сцена Орфеида на брега на езерото Загорка
Впечатляваща сценична атракция на новата сцена „Орфеида“ на Старозагорската опера на брега на езерото „Загорка“ ще се състои утре от 20 часа. Това е кулинарното шоу за готвач и оркестър „Вкусът на музиката“. Най-известният кулинар сред виолончелистите и най-известният виолончелист сред кулинарите – самата Йоланта Делибозова - Йоли, ще готви и свири за своята публика, заедно със своите колеги от камерен ансамбъл „Колегиум музикум SZ“ на Държавна опера - Стара Загора със специалното участие на сопраното Линка Стоянова. Тя ще приготви пред очите на зрителите на откритата сцена в лятната градина на Парк-хотел „Стара Загора“ избрани ястия по рецепти на великите композитори-кулинари – Росини, Шуман и Бизе, а публиката ще има възможността да дегустира ястията с препоръчани вина и напитки.

На 37 години Росини вече се къпе в славата си на блестящ композитор, но никога не изоставя другата си любов – кулинарията. В дома си в Париж дава бляскави „музикални“ обеди, а в съботите 30 избрани гости се наслаждават на изисканите му блюда. На прочутия композитор се приписват около 50 рецепти, сред които салатата „Фигаро“ от варен телешки език, канелоните ала Росини и разбира се легендарното „Турнедо Росини“. Впрочем съществува легенда как това изумително ястие е получило името си. Росини настоявал да му се приготви поръчаното блюдо под негов личен контрол и принудил прочутия готвач Огюст Ескофер да готви в едно помещение заедно с композитора. Когато готвачът се възмутил от наложения контрол, възкликнал: "Щом е така, обръщай гръб!" И така станало "Турнедо".Още много подобни на тази любопитни истории, с които идва вдъхновението за уникални ястия и десерти, ще бъдат споделени и поднесени в Кулинарното музикално шоу с любими ястия на световни композитори.

Йоланта Делибозова – Йоли:
„Гостите на събитието могат да очакват една симбиоза между вкус и музика. Две изкуства, които се допълват едно друго. Музиката винаги предразполага за едно добро прекарване и още повече изостря сетивността. Всеки човек може да готви. Не е нужно да си професионалист, за да приготвиш хубава храна. Нужно е само въображение, желание и любов. Храната е любов. Тя се превръща в нещо специално и излиза извън рамките на "средство за оцеляване" само когато е споделена. Дълбоко вярвам в това и не пропускам да го кажа на феновете си. Самата аз съм доказателството, че не е нужно да си посещавал курсове, да си учил готварство и т.н. за да твориш в кухнята.“