Музеят се нанася в нов дом
Музеят се нанася в нов дом / netinfo

В началото на юли Регионалният исторически музей ще започне да се настанява в новопостроената сграда на бул.Руски, съобщи директорът на музея Светла Димитрова.Служителите няма да ползват своите летни отпуски,за да успеят да подредят експозицията,която ще отвори врати през октомври.

Експозицията ще започва от праисторията,през античността и средновековието, и ще завършва с експонати от 1879 г.,когато е започнало възстановяването на опожарена Стара Загора.Специалистите от музея са категорични: можем да докажем съществуването на живот по нашите земи от преди 8 хиляди години ,но първият построен град на това място е Августа Траяна и той е на 1 900 години.

Строителството на новата сграда на музея е започнало през 1995 година,припомни Светла Димитрова. Първоначалният план е претърпял съществени промени- от предвидените 3 корпуса ще бъдат завършени два.

През 2007 г. Регионалният исторически музей в Стара Загора отбелязва своя 100-годишен юбилей. Освен откриване на новата сграда,програмата за честванията предвижда и научна конференция на тема “Музей, културно наследство,културен туризъм”.Конференцията ще се проведе на 3,4 октомври,вече са получени 35 заявки за участие от исторически музеи в страната.