Регионална библиотека Стара Загора
Регионална библиотека Стара Загора / netinfo
На 12 юни от 18:30 ч., зала първи етаж в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора ще има среща с капитан Николай Джамбазов – мореплавател и представяне на неговата книга „С Тангра срещу вятъра”. Тя се издава със съдействието на българското училище „Христо Ботев” – Вашингтон и Бойко Антонов – програмен мениджър в Библиотеката на Конгреса, САЩ. Книгата е допълнено и преработено издание, обединяващо предишните две книги на автора, писани в края на 80-те и 90-те години, с включени нови моменти. По книгата младата сценаристка и режисьорка Мария Карагьозова създава документалния филм „Мечтата на Николай“. Филмът е представен на 22-я София филм фест на 22 март в Дома на киното – София.

Николай Джамбазов е единственият българин обиколил сам земното кълбо по море по маршрут през нос „Хорн” само с едно спиране, със собственоръчно построената си яхта „Тангра”. Този рекорд все още не подобрен! Роден е на 2 март 1943 г. в София, в семейство на учителка и морски офицер от търговския флот. Като юноша Николай се занимава активно с плуване, мотоциклети и ветроходство. Учи във вечерна гимназия и работи, а през свободното си време обучава средношколци на морски многобой и ветроходство. Отбива военната си служба като радиотелеграфист и получава първото си свидетелство за управление на кораб. По-късно завършва образованието си за професионален капитан. Капитанът казва: „Построил съм сам 8 яхти, 40 лодки, 20 пъти съм пресякъл сам Атлантическия океан. Една от професиите ми е да карам на богаташите лодки от Америка до България и от други части на света. Имам 4 пресичания на Тихия океан, две околосветски обиколки. За мен самото плаване не е геройство, за мен това е професия”

Бойко Антонов – Завършва Автоматизация на производството към ВМЕИ, Пловдив. Преподава информатика във ВМЕИ, Пловдив. Защитава дисертация в БАН, където работи като научен сътрудник и началник-отдел „Хардуер дизайн“. От 1999 г. живее в САЩ. Работи като програмен мениджър в Библиотеката на Конгреса. Директор по административната част на училище „Христо Ботев” – Вашингтон, САЩ.