Момичета-рози представят България по света
Момичета-рози представят България по света / Община Казанлък

Царица Роза 2012 и Царицата на Долината на розите представиха красотата на българските момичета на два континента - в Шанхай, Китай, и в Грас, Франция

В навечерието на конкурса „Мис Свят", който тази година е в Китай, Царицата на Долината на розите Милиана Танчева, беше представителката на България в осмото издание на The 8th Shangai international Youth interactive friendship Camp / Международния младежки лагер за приятелство и сътрудничество/, което се проведе в Шанхай с участието на 78 младежи от различни страни.

Милиана Танчева е победителката в конкурса, организиран от Община Казанлък „Царица на Долината на розите" през тази година, а наградата й - пътуване до Китай, беше осигурена с подкрепата на от Българо-китайската търговско-промишлена камара. Красавицата от Карлово е привлякла нови фенове на страната ни не само със своето очарование, но и с презентацията на България. Българските традиции и обичаи, свързани с маслодайната роза са очаровали новите приятели на България в китайския мегаполис. Милиана е поканена отново да посети Китай още тази есен на подготвяния фестивал на българската кухня. Тя благодари на Председателя на камарата Виктор Азманов за сбъднатото пожелание да използва възможността титлата на Царица на Долината на розите да се развива.

Тазгодишната Царица Роза на Казанлък Нели Славова представи града на розите в Грас, Южна Франция. В побратимения на Казанлък френски град ежегодно се чества Празника на жасмина, който е една от основните базови съставки за парфюмерийната промишленост. В Грас се намира и уникалният Световен музей на парфюмерията. Общинската съветничка Андре Пике, която бе в града на розите по време на тазгодишния фестивал, вече е отворила страница във Фейсбук за популяризиране на Празника на розата и привличане на още много негови почитатели от цяла Франция.
Мисията на двете царици да представят своя роден край и България продължава през цялата година, заявиха двете красавици.

По време на своето официално посещение в Грас кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общинския съвет Николай Златанов и гл. ахрхитект Ивелин Недялков проведоха срещи с Жан-Пиер Лелю, сенатор и кмет на Грас, както и с представители на местната власт. Те направиха консултации с колегите си от френския град по проекта за бъдещия нов Музей на розата в Казанлък, за който вече се подготвя техническата документация. Галина Стоянова благодари на Българо-китайската търговско-промишлена камара за партньорството и информира, че френски специалисти ще дойдат в Казанлък, за да консултират на място проекта за създаване на новия Музей на розата.