Млекопроизводителите в стачна готовност
Млекопроизводителите в стачна готовност / DarikNews.bg, архив

Млекопроизводителите от страната обявиха стачна готовност. Датата, която заявиха за протести беше 15 април, а решението за това бе взето на събрание в края на миналата седмица.

Оставаме в стачна готовност, но ще изчакаме да премине Консултативния съвет към ресорното министерство в четвъртък. На него ще се дискутират мерките за спасяване на млечния сектор и в зависимост от това дали има конкретни решения, ще предприемем заявените стъпки, потвърди за Дарик председателят на Националното сдружение на млеко- и месопреработвателите Танчо Колев. "Имахме покани за разговори с министъра, но досега действия-нула. Браншът може да се спаси само с конкретни решения и срокове. Ако не ги получим ще организираме протест пред Министерския съвет, очакваме подкрепа и от остналите сектори, както и от гражданите", добави Колев.

По инициатива на министъра на земеделието и храните Десислава Танева се свиква Консултативния съвет по животновъдство, на който ще бъдат обсъдени проблемите на млечния сектор във връзка с отпадането на млечните квоти на ниво Европейски съюз. На заседанието ще бъдат обсъдени и разработените от експертите на МЗХ варианти за увеличаване на финансирането на сектора, които са изпратени за одобрение до Европейската комисия. Ще бъде разгледана и възможността за отпускане на помощ „de minimis" за говеда, овце-майки и кози-майки, както и темата за хода на кампанията за ваксинация на овцете и говедата срещу заболяването „син език".

Консултативният съвет по животновъдство ще се проведе на 16 април от 13 часа в Министерството на земеделието и храните.