Млекопроизводителите пак на протест
Млекопроизводителите пак на протест / netinfo

Пoреден протест на млекопроизводителите ще се проведе утре в столицата. Около 500 фермери от цялата страна ще се събрат от 12 часа пред Министерството на земеделието и храните. Протестът е организиран от Националния съюз на браншовите сдужения, по инициатива на Регионалното сдружение на млекопроизводителите в Стара Загора.

Фермерите обещаха, че протестът ще премине без струпване на машини или животни пред сградата на Министерството. "Исканията ни са събрани в три точки.

"Първото е защитна изкупна цена на суровото мляко, която в цяла Европа е в съотношение 2 към 1. Това означава 2 килограма концентриран фураж към литър качествено мляко. Настояваме и за незабавно изплащане на субсидията за литър качествено мляко от месец март. Все още няма и лев, който да е постъпил по сметките ни. Третото искане в декларацията е половината от парите за глава животно да бъдат изплатени през месец юли, а останалата част - през декември. Трябва да ни се платят по 30 лева за коза, по 40 лева за овца, а за едър рогат добитък - по 300 лева", заяви още Танчо Колев, който е член на Регионалното сдружение.

Фермерите обясниха, че ако получат субсидията, то това ще се случи за пръв път в България. "Нашите колеги в Румъния получват вече пета година по 170 евро за глава животно", каза още Колев.

Той обясни, че за миналата година в сектора не са изплатени около 18 милиона лева. Министерски съвет гласува за тази година 61 милиона лева национална субсидия за глава животно, въпреки това фермерите твърдят, че не са получили и стотинка от тези пари. За първите два месеца на годината са изплатени около 10 милиона лева, но за литър качествено мляко.

Според Танчо Колев националната субсидия от  61 милиона лева е отколнена умишлено от сектора, за да се изплатят спрените пари по програма САПАРД.