Млекопроизводители подкрепят протеста на фермерите
Млекопроизводители подкрепят протеста на фермерите / DarikNews.bg, архив

От Националното сдружение на месо- и млекопроизводителите категорично подкрепят  протеста на зърнопроизводителите.

По последна информация до момента над 2000 селскостопански машини се движат по главните пътни артерии в страната, а излезлите да изразят недоволството си са около 3000 души.

„Подкрепяме националния протест на зърнопроизводителите. Ако до 16 декември не бъдат изплатени нашите плащания за глава животно ние също ще излезем на улицата. Средствата, за които настояват зърнопроизводителите, са обещани миналата година и трябваше да бъдат изплатени през 2011. Според разписаната финансова рамка за агросектора за земеделие догодина трябва да се заделят 570 млн. лв., а в бюджета за 2012 са планирани с 230 млн. лв. по-малко. С орязването на средствата се унищожава малкия и среден бизнес в България.", коментира Танчо Колев, който е председател на Националното сдружение на месо- и млекопроизводителите. Той допълни, че животновъдите не искат оставки. "Искаме да се работи, да се създават условия за бизнес, да не се заличават сектори като зърнопроизводство и животновъдство. Нека управляващите да изпълняват поетите и разписани от тях ангажименти".

Фермерите настояват да се промени проектобюджетът за 2012-а за земеделие и да се осигурят обещаните според финансовата рамка от кабинета 570 милиона лева за аграрния сектор.

Финансовата рамка бе подписана между кабинета и земеделските организации месец преди вота за президент и местна власт през октомври. Асоциациите в аргосектора обявиха, че това е било предизборен ход на управляващите.