„Младите водачи реагират”
„Младите водачи реагират” / Дарик - Стара Загора

Трима младежи в абитуриентска възраст изкачиха почетната стълбичка на провелото се днес състезание за млади автомобилисти "Младите водачи  реагират".

Шампион в състезанието стана 18-годишният Никола Андреев, който е ученик в Математическа гимназия. Победителят има само един месец стаж зад волана.

Втори стана 18-годишния Стефан Попов. Оспорваната надпревара за третото място спечели 19-годишният абитуриент Владимир Петков. С най-добри резултати във втората възрастова група се класира Диньо Иванов, следван от 22-годишния Пламен Малчев и 24-годишния Дончо Христов.

Победителите получиха и материални награди, осигурени от Търговско-промишлена палата, Обществен дарителски фонд и Българска асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи.

21 момчета и три момичета на възраст от 18 до 26 г. премериха сили в прецизно шофиране, познаване на Закона за движение по пътищата и долекарска помощ на пострадал при пътнотранспортно произшествие.

Вторият етап на състезанието за млади автомобилисти „Младите водачи реагират" се проведе по-рано днес южно от стадион "Берое".  

"Скоростта е опция на автомобила, безопасността е опция на водача" - с това мото организаторите поканиха млади автомобилисти  да  премерят сили в майсторско управление на автомобили, в познаване на Закона за движение по пътищата и оказване на долекарска помощ. Със съдействието на СБА  е осигурена възможността да се изпробва управление на тренажор, симулиращ шофиране на хлъзгав терен.

Участниците в състезанието бяха разделени в два отбора - на "младите водачи" и "опитните  шофьори" . В първия отбор участие взеха момчета и момичета на възраст между 18 и 19 години и с 1 година опит като водачи на МПС-та. В отбора на "опитните" шофьори участваха също 10 души до 26 години и с над 2 години опит зад волана.

След като успешно преминаха теоретичната част в решаването на листовки, двата отбора се показаха и практическите си умения.  

Всички участници се обединиха около мнението,че трябва да се обърне сериозно внимание на отговорността и подготовката на младите водачи. Превишената скорост, отнемането на предимство и управлението след употреба на алкохол са сред основните грешки, допускани от младите шофьори.

Състезанието е породено от  черната статистика за загиналите на пътя и няколкото тежки катастрофи в Старозагорско от началото на годината.  Комисията по превенция на престъпността към Младежки общински съвет Стара Загора и Форумът на младите любители на автомобили STZCARFANS си поставят за цел с това състезание  да привлекат вниманието на абитуриентите, които наскоро придобили правоспособност.

"Трябва да бъдем внимателни на пътя и да се държим отговорно зад волана, защото рискуваме не само собствения си живот, но и други хора",  каза Ивелин Грозев от STZCARFANS.

Организатори на състезанието са Областна дирекция на МВР Стара Загора, Младежки общински съвет и Форумът на младите любители на автомобили STZCARFANS. Инициативата се провежда под патронажа на кмета на Стара Загора проф. Светлин Танчев.