панихида
панихида / netinfo
Киприан почете „Св. Свщмчк Панкратий, еп. Тавроменийски“ със служба и Митрополит Панкратий с панихида
Митрополит Киприан отслужи Света Божествена литургия в храм  „Св. свщмчк Панкратий, еп. Тавроменийски“ в село Зимница, община Мъглиж, точно на 9 юли, денят, в който Българската православна църква чества светецът. Родом от населеното място е и Старозагорският Митрополит Панкратий, за когото днес бе отслужена панахида.

Храмът в село Зимница се въздига през лятото на 2011 година, по времето на Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Галактион , през архиерейското намесничество на свещеник Петко Мотев, при служението на свещеноиконом Николай Георгиев и при градоначалничеството на г-жа Марина Андреева. Инициативата за полагане на основи на църквата датира от 1992 година.

Протосингелът на Старозагорската епархия отец Богослов запозна присъстващите на службата с неговото дело. Свети Панкратий се е родил в Антиохия в дните на земния живот на Господа Иисуса Христа. Когато бил още дете, родителите му отишли заедно с него в Йерусалим. Там те видели Самия Спасител и чули Неговото Божествено слово. Цялото семейство повярвало в Христа и приело светото кръщение.Панкратий слушал проповедта на светите апостоли и бил поставен за епископ на сицилийския град Тавромения от апостолите Петър и Павел. Там разпространявал словото Божие, а проповедта му била съпроводена с чудеса.Земният си живот той завършил мъченически – убит с камъни от езичниците.

„В този благословен ден се помолихме за душата и упокоението на нашия обичан Старозагорски Митрополит Панкратий, мой духовен наставник и отец. Нека Бог го настани там, където няма нито болка, нито скръб, нито въздишка. Помнейки наставниците на нашия живот, имайки предвид свършека на живота им, ние подражаваме на тяхната непоколебима вяра в Христа. Независимо от трудностите на превратностите на времето, в което живеем, именно с вяра можем да благоприятстваме пред Божия престол и да получим вдъхновение от Бога. Дядо Панкратий казваше, че болката на ближния е и негова болка, затова обичани братя и сестри, нека пазим спомена, както за Светия свещеномъченик Панкратий, епископ Тавроменийски, така и за неговия съименник, Митрополит Панкратий, починалият, за да можем в дълбока старост и в ревност да пазим завета, който ни оставиха те“, обърна се към миряните Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан.

„Благодарни сме на владиката, че успя да отдели време от натоварената си програма и да бъде с нас на този ден. Още с избора му знаехме, че той ще спомогне за разцвета на епархията, а с музикалните си способности ще издигне и обогати културата ни. Нека Бог направлява стъпките му в нелекото архипастирско служение“, съобщиха на финала на службата свещенослужителите от храма.

На нея присъстваха кметът на село Зимница Генко Райчев и кметът на община Мъглиж Господин Господинов.

От Старозагорската митрополия съобщават, че официалните чествания на 50-годишнината от интронизацията на Митрополит Панкратий са предвидени в края на месец септември и първия ден на месец октомври. Ето и програмата:

30.09.2017 г.: (събота)

·        Научна конференция под надслов: „Старозагорският Митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик“. Предвижда се тя да бъде открита от Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит. С доклади в нея ще се включат Врачанският Митрополит Григорий и Сливенският Митрополит Йоаникий. В края на конференцията ще бъде излъчен и филм, посветен на делото на дядо Панкратий.

·        17:00 – вечерна служба в катедрален храм „Свети Димитър“

·        19:00 – празничен концерт

Кулминацията на честванията е Светата Божествена литургия, на 1 октомври (неделя), от 9:00, с участието на целия Свети синод.

 
Благовест Илиев