Миряните в Змейово чакат Галактион
Миряните в Змейово чакат Галактион / Dariknews.bg

Жителите на старозагорското село Змейово чакат Дядо Галактион. Миряните са възмутени от бездействието и мълчанието на Старозагорската Митрополия, заради залостения вече три години храм в селото

През 2007 година "майстори" започват ремонт в църквата "Св.Николай Чудотворец". Чудото на ремонта обаче причинява такива щети, че храмът и до ден днешен не е действащ. Иконописите са покрити с латекс, а малко по-късно църквата осъмва цялата в бяло"като апартамент", припомня кметът Никола Пеев. Работниците, вероятно изплашени от стореното, започват да отлепят боята с тиксо. "При отлепването се показват нови, неизвестни иконописи, които датират от 200 години.Фирмата, която прави ремонта избяга".
Белосаният храм, който впоследствие е обявен за паметник на културата, хлопва вратите си, защото иконописите са заличени, подът е издънен, а прозорците - изгнили. Миряните от Змейово отказват да влязат в църквата, а повечето празнични служби се извършват на открито. Кметът е категоричен, че никой от селото не иска да търси отговорност за причинените в миналото вреди. Хората се надяват на елементарно внимание и подкрепа от страна на Дядо Галактион."Писали сме му три писма. Никакъв отговор. Писахме и до Дядо Максим, който отговори, че проблемът е в правомощията на Старозагорската епархия.Мнението на жителите на Змейово е, че ние сме зачеркнати от картата на миряните в България и нашият храм почти не съществува".

Свишето мълчание принуждава жителите и кметът на Змейово да потърсят обществена подкрепа.

На Великден църквата "Св.Николай Чудотворец" в с. Змейово ще остане затворена-нещо, което не се е случвало от времето на нейния строеж през далечната 1831 година.
Църквата е построена на мястото на някогашен метох, в който поп Харитон е написал втория препис на Паисиевата "История славянобългарска". Храмът е частично опожарен при отстъплението на руските войски. Църквата е възстановена и през 1995 година е ремонтирана.