Министърът на финансите  идва днес в Казанлък
Министърът на финансите идва днес в Казанлък / Община Казанлък

Казанлък днес е домакин на обществена дискусия на тема: „Долината на тракийските царе - нови възможности за културен туризъм". Домакин на събитието е кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Във форума ще участва и вицепремиерът на България и министър на финансите Симеон Дянков.


Дискусията е в рамките на националната кампания „Чудесата на България ‘2013". Целта й е в хода на дебатите да се набележат мерки и стратегия за популяризиране на 17-те могили от Долината на тракийските царе, да се разкрие богатото културно-историческо наследство на древните траки.


Форумът цели още подпомагане на археологическите разкопки и популяризиране на най-новите открития на учените; изграждане на нови маршрути за културно-исторически, еко-, СПА и приключенски туризъм, които да увеличат потока на туристи през 2013 г.; включване на нови български културно-исторически обекти и символи на традициите ни в списъците на ЮНЕСКО за закрила на световното културно наследство.
За участие са поканени представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на културата, народни представители, областният управител на област Стара Загора Недялко Недялков, кметове на общини, известни учени - историци и археолози, представители на сдруженията на хотелиерите и на туроператорите, неправителствени организации.


За идеята Долината на тракийските владетели да бъде включена в индикативния списък на ЮНЕСКО за паметници на културата със световно значение се работи активно още от миналата година. 350 хиляди лева бяха отпуснати миналото лято от  правителството за  изработване  на общ устройствен план на Долината на тракийските владетели, както и три проекта за нови защитни постройки на Оструша, Хелвеция и Грифоните,

Посещението в Казанлък на вицепремиера Дянков сега е второто за по-малко от година, чиято цел е развитие на културния туризъм в района. Миналото лято, след обиколка из тракийските гробници Симеон Дянков сподели, че целта е да се инвестира в група паметници, в резултат на което да се създаде цялостен културен продукт и да се предложи на туристите възможност за няколкодневен престой.


Очаква се днес в рамките на дискусията министърът на финансите да даде подкрепата си за отпускане на 1,5 милиона лева от бюджета за развитието на тази цел. Парите , обещани миналото лято при визитата на Дянков и министърът на културата Вежди Рашидов в Казанлък трябва да са подготовка и реализиране на проект, който да гарантира номинацията на Долината на тракийските царе за списъка на защитените от ЮНЕСКО обекти.


Началото на форума е от 11,30 часа в хотел „Палас".