Министър Коларова: Политиката вън от училище
Министър Коларова: Политиката вън от училище / Иван Бонев- Казанлък инфо

 

Образованието не може да е обект на партийни битки и партийна политика, както и да се използва за предизборна кампания. В този смисъл политиката следва да е вън от училище, заяви в Казанлък министър на образованието в служебния кабинет доц. Румяна Коларова. Тя призова и политици, и просветници да се въздържат от изкушенията политиката да влиза в училище или училището да се използва за политика под каквато и да е форма. Министър Коларова изрази надежда учебниците по история на свой ред да се изготвят така, че съдържанието им да не дава поводи за използване и предизборно манипулиране.


Съветът ми е независимо кой ще победи на изборите, да не използва училището за политика и това е принципна позиция, заяви министърът на образованието.
Коларова уточни, че това не означава, учителите, директорите , началниците на Инспекторати да нямат политически позиции, но призова това да не се отразява и да не засяга по никакъв начин тяхната работа.


От началото на мандата на служебния кабинет са сменени началниците на Регионалните инспекторати по образованието в Хасково, Пловдив и Сливен, заради възстановени от Съда предишни началници. Предстои такава рокада, след съдебно решение и Кюстендил. Нямам мотив да сменям началници на Инспекторати ,добави Коларова, но предупреди, че ако възникне проблем, би пристъпила и до тази мярка.
Коларова отрече информациите, че името й е сред тези министри, които ще останат и в редовния кабинет, след парламентарните избори. Моят ангажимент е към президента и служебното правителство, никой не е обсъждал с мен друго, заяви министърът на образованието.


26 милиона лева е дупката в бюджета на образователното ведомство, но този дефицит няма да засегне делегираните бюджети, а други разходи, уточни министър Коларова. Недостигът в бюджета ще засегне основно електронната платформа за образованието, за която са нужни 7 милиона лева, националната програма за ремонтите и парите за наука.


90 са децата на бежанци у нас, записани за новата учебна година в българската образователна система, каза зам. министър Ваня Кастрева. Между 400 и 1000 били децата в училищна възраст, които подлежат на обучение в нашите училища, но проблемът с обхващането им бил в миграцията и реалния техен брой.
Това практически ни лишава от възможността да предприемем адекватни полезни мерки, уточниха от просветното министерство. Сериозен бил проблемът с децата - бежанци, пристигнали в България без семействата си, които практически обикалят 5 страни.
В същото време единственият начин за интеграция на бежанците у нас е чрез децата им, зави министър Коларова в Казанлък.