Мини Марица Изток ще опита да договори авансово плащане на въглищата
Мини Марица Изток ще опита да договори авансово плащане на въглищата / Dariknews.bg, архив

"Мини Марица Изток" започва преговори за предоговаряне на двустранните си контракти с американските централи и Брикел като ще настоява за авансово 100 процентно изплащане на заявините въглища. Това обяви изпълнителният директор на Мини Марица Изток Андон Андонов.

„Това е дълъг процес. Ще се нуждаем от помощта на БЕХ, на юристи, на Министерството на енергетиката. От 1 септември например, въпреки че нямаме договор такава клауза влиза в сила за Брикел. Плащаш - взимаш, при това на 100%", категоричен бе изпълнителният директор на държавното дружество.

Андон Андонов обяви, че общата сума, която централите, които се обслужват от мините им дължат е 364 милиона лева, от които 344 милиона лева са просрочени.

Най-големият длъжник е Контруглобал със 190 милиона лева, от които просрочени са 185 милиона лева. Общото задължение на двете американски централи, което трябва да бъде изплатено след като НЕК се издължи към тях пък е 273 милиона лева, от които просрочените са 261 милиона лева.

Мините пък дължат на доставчици 78 милиона лева, от които просрочени са 71 милиона лева. Задълженията има още към банкови инстиуции, БЕХ и държавата, както и концесионна такса в размер на 38 милиона лева.

„Заплатите на работещите 7300 души в Мини Марица Изток, които са в размер на 17 милиона лева, се осигуряват чрез ТЕЦ Марица Изток 2 и НЕК и не зависят от тези цифри", отбеляза изпълнителният директор на Мини Марица Изток

„В момента проучваме възможността да изтеглим кредит от 50 млн. лв. за погасяване на задълженията ни само към държавата и фирмите доставчици", информира още Андонов. По думите му се водят преговори с държавната Българска банка за развитие за отпускане на заем. Коментирана е възможността за пряко договаряне с кредитната институция за по-бързо действие.

Въпреки финансовите трудности напрежение в мините няма. „Диалогът със синдикатите е добър и ако ще има протести те няма да са в комплекс Марица Изток, увери Андон Андонов.