„Мини Марица-изток” с три златни медала от световни спортни игри
„Мини Марица-изток” с три златни медала от световни спортни игри / Мини Марица-изток

И този път спортистите на „Мини Марица-изток" ЕАД защитиха достойно името на своето дружество. В сериозна битка се превърнаха Третите световни спортни игри на Международната федерация за работнически спорт (CSIT), които се проведоха между 2 и 9 юни 2013 г. във Варна. Златните медали донесоха двата отбора по теглене на въже (мъже и жени), както и Радостина Касабова от рудник „Трояново 1" в индивидуалната надпревара по плажна борба. Отборът ни по стрийтбол за жени заслужено спечели второто място, в оспорвана борба между участващи отбора При плажната борба, в категория до 60 кг. Красимира Димитрова от Управление се класира втора, а Андон Андонов от рудник „Трояново-1" стана трети в категория над 90 кг. В категория до 120 кг при класическите борци 3 място завоюва Веселин Василев от рудник „Трояново-3". Не останахме без медал и в шахматната надпревара - Таня Димитрова от рудник „Трояново-север" се завърна с бронзов медал от игрите. Делегацията на „Мини Марица-изток" ЕАД беше от 49 човека, които премериха сили в 13 вида спорт .

Почти 3 000 участници от 27 държави от 5 континента се надпреварваха в 160 дисциплини. С най-много златни медали - 97, се окичи австрийският отбор ASKO. Втори в класирането с 57 златни медала са „Атом спорт" - Русия, а трети - „Тийм Бразил" - Бразилия, с 39 златни медала.

На шесто място с 29 златни медала се нареди отборът на Българската работническа федерация „Спорт и здраве" - КНСБ.
По време на тържественото закриване на игрите президентът на КНСБ Пламен Димитров поздрави както медалистите, така и всички участници в Третите световни спортни игри на CSIT и изрази убедеността си, че работническият спортен форум на територията на Варна ще остане в сърцата им и ще бъде един незабравим спомен.

Председателят на БРФ „Спорт и здраве" Десислава Ягодин благодари на целия екип, който е участвал в организирането на игрите. Тя раздаде сертификати на доброволците, които неотменно са участвали в организацията и са помагали на чуждестранните отбори. Специалните плакети на CSIT за успешното провеждане на игрите получиха президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на БРФ „Спорт и здраве" и вицепрезидент на CSIT Десислава Ягодин, директорът на организационния комитет на Световните спортни игри Костадин Пързулов и други.