Международна научна конференция в Стара Загора
Международна научна конференция в Стара Загора / Дарик - Стара Загора

Международна научна конференция „ От теорията към практиката - 10 години срещи по отология  и невро-отология" се проведе в Стара Загора.

Близо 100 специалисти се събраха в града на липите, за да обменят опит и да създадат нови контакти.

"С подкрепата на проф. д-р Жак Пол Манян, президент на световната асоциация по отохирургия Politzer Society, успяхме да организираме за 10-та година тази международна среща. Целта на конференцията е да се обсъдят различни видове заболявания в оториноларингологията, да се покажат нови диагностични методи, хирургични и терапевтични подходи", обясни зам-деканът на Медицинския факултет към Тракийския университет доц.д-р Павел Димов.

Проф. Манян, който е Доктор хонорис кауза на Тракийски университет, определи невро-отологията като сравнително нова специалност. "От началото на годината работим за създаването на първия Център по отология и невро-отология в Стара Загора", припомни още той.

Преди три години в Кьолн проф.Манян поставя основата на невро-отология, по която в момента работят 20 клинични центрове в Европа.

Около 12% са страдащите от слухово-вестибуларни нарушения в световен мащаб, сочат последните данни. Шефът на неврологичната клиника в Университетската болница в София проф. Кунчо Кунев отчете, че през изминалата година са поставени близо 300 изкуствени ушни импланти на хора със загубен или увреден слух.

На срещата освен обмяна на опит ще се представят и нови оперативни техники от водещи хирурзи. Това съобщи заместник-председателят на българската асоциация по отлогия проф. Досьо Досков.

В научния форум участва и президентът на Балканската асоциация по отология и невро-отология проф. Милан Станкович. Той обяви, че през юни в сръбския град Ниш ще се проведе първата Балканска конференция на специалисти от тази област в медицината.

Организатори на международната научна конференция са Световната асоциация по отохирургия Politzer Society, Медицинския факултет към Тракийския университет, Община Стара Загора, Държавна опера Стара Загора. Срещата е част от мероприятията посветени на 35 години висше образование в града.