Местна комисия за борба с рака
Местна комисия за борба с рака / netinfo
За първи път Европейския парламент се заема с едно от най-големите предизвикателства – борба и превенция с рака. Това съобщи в Стара Загора националният консултант по онкология към Министерството на здравеопазването проф. Иван Черноземски. Предстои да се създаде такъв и за Старозагорска област, допълни проф. Черноземски.
От днес – 20 юни , българският парламент излиза с декларация в държавен вестник за ограничаване и борба с рака.
За съжаление последната проведена статистика за заболеваемостта от рак за страната е от 2005 година. Тревожни са данните обявени в нея: почти 32 хиляди са новите случаи на онкологични заболявания в България. Старозагорска област е с показатели по заболеваемост на рак над средните за страната – 423 души на 100 хиляди, като средното ниво назаболеваемост за страната е 412 души на 100 хиляди. Сред най-честите онкологични заболявание сред мъжете са ракът на белите дробове, на правото черво и пикучния мехур. Според статистиката жените най-често заболяват от рак на матката и рак на шийката на матката.
Причините, които основно и най-силно влияят върху заболеваемостта на населението от рак са напърво място тютюнопушенето, неправилният хранителен режим, нездравословният начин на живот и ниската култура в половото общуване.
Около 30% от пушачите умират от онокологични заболявания, а между 35% и 40 % са смъртните случай сред болните от рак, които се хранят нерационално.

Един от факторите, които водят до повишаване на смъртността сред болните от рак, е стадия, в които е открито заболяването. Колкото в по-рано се установи заболяването, толкова възможностите за диагностика и лечение са по-големи.