Руски пазар
Руски пазар / община Стара Загора
От 3 август (понеделник) ще започне пребазирането на търговските маси на територията на „Руския пазар“. Те ще бъдат преместени на бившето обръщало (на 25 метра южно от сегашното им местоположение).
 
Очаква се търговците да започнат работа на 31 август, а промяната се налага заради предстоящия цялостен ремонт на територията на пазара.
 
Проектът предвижда изграждане на покрит пазар с минимум 135 търговски щанда. Той ще бъде с разгъната застроена площ до 2000 кв. м, с иновативна визия, енергоефективни материали, модерна вентилация и климатизация. Предвидената търговска площ е с възможност за обособяване на зони с различна тематичност на предлаганите стоки и изделия. Обособено е прилежащо площадно пространство с декоративна настилка, паркинги за посетителите и за зареждане за около 100 автомобила, пейки, перголи, фонтани, водни ефекти, художествени елементи, осветителни тела. Предвиждат се богато озеленени площи с дървесни видове, храстова растителност и цветни партери.

Руски пазар
община Стара Загора


Проектирана е четирилентова улица „Кап. Петко войвода“ с тротоари, в обхват от кръговото кръстовище при бул. „Цар Симеон Велики“ до пресечката с бул. „Славянски“, където ще бъде изградено ново кръгово кръстовище.

Територията на „Руския пазар“, наречена така през 90-те години на миналия век, от дълги години има окаян и овехтял вид, с покритие от метална конструкция и ламарина, със самоделни покрития за защита на търговците  от слънце, дъжд и вятър.

Руски пазар
община Стара Загора


Финансирането на мащабните действия ще бъде от „Фонд за устойчиви градове“.