МБАЛ в стачна готовност
МБАЛ в стачна готовност / DarikNews,Ина Танева

Здравните работници в Многопрофилна болница „Проф.д-р Стоян Киркович" остават в повишена стачна готовност заради евентуалното обединение на Многопрофилна и Университетска болница.

„Нашата болница е категорична-няма да допуснем какъвто и да е акт на обединение - нито сливане, нито вливане. Оставаме в стачна готовност до 25 юли, когато изтича крайният срок, определен за вземане на решение дали да има обединение на двете болници", заяви председателят на синдикалната структура на КНСБ в МБАЛ д-р Атанас Бадов. Пред Дарик той каза още,че Многопрофилната болница в Стара Загора ще продължи да се развива като модерна болница, но самостоятелно.

„В случай че се стигне до протести, в началото ще бъдем с лентички по реверите. При каквато и да е форма на насилствено решение обаче, ние имаме право като граждани, ако се наложи, да преминем към гражданско неподчинение и да стигнем дори до блокиране на магистрали. При всички случаи ще си пазим нашата болница - все пак това е единствената болница, която работи 24 часа в денонощието, всички спешни и неосигурени болни се лекуват от нас", каза още д-р Бадов.

Той и д-р Петър Ялъмов от "Подкрепа" не бяха допуснати на срещата с министъра на здравеопазването д-р Анна-Мария Борисова, която се проведе в Стара Загора в неделя.Тогава тя постави крайният срок-25 юли, в който ръководствата на двете болници да решат дали ще се обединят или не.