МБАЛ получи дарение за 250 хиляди долара
МБАЛ получи дарение за 250 хиляди долара / DarikNews.bg

Многопрофилната болница в Стара Загора получи дарение на стойност 250 хиляди долара.

Апаратурата и консумативите са от Ротари клуб, благодарение на Австрийския червен кръст. „Това е едни добър знак, че все още има милосърдни хора, които мислят за здравеопазването в страната ни. Към момента нашата болница не е получавала дарение на такава голяма стойност", посочи директорът на МБАЛ д-р Николай Колев. Дарението включва операционни маси и лампи, дефибрилатори, болнични легла, консумативи и др.

Благородният проект на Ротари клуб се осъществява за трети пореден път. В предишните две години дарение са получили болницата в Монтана и МБАЛСМ „Пирогов".

„Имаше много пречки от страна на държавната бюрокрация. Трябваше да се заплати ДДС от 20%, но благодарение на Австрийския червен кръст дарението вече е факт. Смятаме и през следващите години да продължим с подобни проекти", коментира Пламен Лазаров, който е президент на Ротари клуб София Интернешънъл. Според местния ротарианец Николай Шопов е съществувала голяма вероятност апаратурата и консумативите да получат здравни заведения в Грузия или в Македония, където няма правила за заплащане на ДДС върху дарение.

В МБАЛ "Д-р Ст. Киркович" Стара Загора предстои акредитация в три направления-лечебно, диагностично и обучително.

В болницата има 26 отделения, половината от които са с трето ниво на компетентност.