Математическата експертиза: има промяна на мандатите в Общинсикя съвет на Казанлък
Математическата експертиза: има промяна на мандатите в Общинсикя съвет на Казанлък / netinfo
789 гласа за един общински съветник- толкова е избирателната квота за един мандат в община Казанлък, установена на база направената математическа експертиза от вещо лице, наето от Административния съд в Стара Загора. Новата квота е с 3 гласа по-малка от досегашната – 792 гласа за един мандат.

На база на новата квота се променя и разпределението на мандатите в общинския съвет, като в него за съветник би следвало да бъде избрана и независимата Цветанка Пискова.

Определената нова избирателна квота на практика ощетява БСП, тъй като тя трябва да получи 7 мандата.

Мандатите на останалите политически сили не се променят- ГЕРБ остава с мнозинство- 8 съветника, броя на съветниците си запазват и останалите политически сили.

В хода на 7-мото заседание в Административния съд бяха разпитани членове и на секционни избирателни комисии с номера 23,45, 73,70, 74, 81,76.

Разпитите им са във връзка с несъвпадането на броя на пликовете, намерени в чувалите, броя на гласоподавателите в избирателните списъци и броя на намерените бюлетини.

Членовете на СИК бяха разпитванина база искане на представителите на политическите сили в общинския съвет, без БСП.

Те са необходими на административния съдия Ирена Янкова за изясняване на доказателствената част по делото.

От обясненията на разпитаните членове на СИК става ясно, че в една част от секционните избирателни комисии пликовете са били оставени в самите секции, други били са върнати с неизползваните материали.

В хода на разпитите е установено, че за една от избирателните секции има проблеми за установяване на броя на пликовете, при което административно дело не може да бъде изяснено от фактическа му страна.

По тази причина на следващото заседание, насрочено за 27-ми декември е разпоредено да бъдат разпитани нови членове на секционните комисии, както и от проблемната секция- 23-та.

Идната седмица разпит ще има и член от 73-та секционна комисии, който днес в съда се е явил без лична карта.

Според представители на жалбоподателите твърде е възможно до края на годината казусът “ общински съвет” в Казанлък да бъде решен.

Съществува възможност и за пренасочване на делотоза края на тази седмица.