Масларова поиска промени в транспорта на Стара Загора
Масларова поиска промени в транспорта на Стара Загора / netinfo

Да бъде променен маршрутът на автобусни линии № 9, 9А, 91, 92, 93, 94, 95 и 96 от градския транспорт на Стара Загора. Това предложение бе разгледано на извънредно заседание на Комисията по безопасност на движението към Общинската администрация.

 

Промяната в транспортната схема се обсъди по молба на социалния министър Емилия Масларова във връзка с новия център за социално обслужване в града. Сградата, която предстои да бъде открита в края на следващия месец, се намира до РИОКОЗ Стара Загора.

 

Целта е да се улесни достъпът на граждани до новия социален комплекс”, обясни Секретарят на Община Стара Загора Николина Горова.

 

Промяната предвижда 8-те автобусни линии, които се движат по ул. “Гурко”, да завиват на дясно по бул. “Патриарх Евтимий”, а после да продължат на ляво по ул. “Христо Ботев”. По предложение на Комисията спирката ще бъде разположена след СОУ “Иван Вазов”, за да не пречи на учениците. От там автобусите ще продължат по ул. “Ангел Кънчев” и ще се върнат към обичайния си маршрут по бул. “Цар Симеон Велики”.

 

“С тази промяна губим само една спирка от Главната улица – “Васил Левски” (пред Народно читалище “Свети Климент Охридски”). Водени са вече преговори с “Автобусни превози” и ще се използват по-малки автобуси поради широчината на пътното платно по ул. “Христо Ботев”, уточни заместник-кметът по транспорта Белчо Белчев.

 

Членовете на Комисията са на мнение, че широчината на тротоарите позволява да бъдат изградени т. нар. “джобове” в пътното платно, където да отбиват автобусите.

 

Предложението за промяна в транспортната схема ще бъде разгледано на Общинската сесия в средата на май.

 

Сред другите решения на Комисията по безопасност на движението са изграждането на предпазни заграждения на бул. „Патриарх Евтимий” в района пред магазини „АИКО”, „Баумакс” и „Мобо”. Целта е пешеходците да бъдат насочвани към близкия подлез, с което ще се намали вероятността от инциденти с неправилно пресичащи граждани. Членовете на Комисията се обединиха и около решението да се освети кръстовището към Гробищния парк по ул. “Родопи”, където в началото на март загинаха четири момчета от Езиковата гимназия и две румънки при тежка катастрофа.