боклук битови отпадъци
боклук битови отпадъци / / iStock/Getty Images
Силни думи и крайни коментари се чуха през последните дни по повод предложението за по-висока такса смет, коментира темата председателят на Общинския съвет Мария Динева. Народен съюз е коректен партньор и за втори път не издигаме наш кандидат за кмет на Стара Загора, а подкрепяме Живко Тодоров, припомни тя.

„От 2011 година до сега обаче от Народен съюз не сме подкрепяли увеличението на данъци, такси и цени на услуги. Таксата за битови отпадъци не е данък, но всичко, което се случва в България, я превръща в налог, който тежи на обикновения човек, на крайния потребител на услугата.

ГЕРБ няма как да бъдат разочаровани от нас, защото тази наша позиция е ясна и не е променяна във времето. Отношенията ни с управляващите също не се променят по никакъв начин, няма никаква драма“.

В началото на следващата година Динева ще инициира разговор по темата след приемането на новия бюджет на община Стара Загора. По думите й е необходимо да се направи анализ на разходите,  а не само на очакваните приходи от граждани и фирми от такса смет. „През месец март 2020 година всички представители на партии и коалиции ще седнем заедно, за да намерим работещо решение“. От началото на следващата година общините ще бъдат задължени да начисляват такса смет на основата на генериран отпадък, припомни председателят на Общинския съвет и добави, че ако се избере друга методика общините ще трябва да представят обосновано мнение защо го правят.

Динева смята, че няма да се наложи общината да взема кредит, за да се покрие дефицита от 1,3 млн лв заради запазването на старата такса смет.