Лукарски назначил петима шефове в дружество с трима служители
Лукарски назначил петима шефове в дружество с трима служители / БГНЕС, архив

Държавата назначи петима директори на предприятие от трима души персонал. Това стана ясно по време на парламентарния контрол.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски е увеличил състава на Съвета на директорите на неработещото летище в Стара Загора на петима души, докато щатните служители там са само трима.

В отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков министър Лукарски даде отчет за странните назначения. Той потвърди за увеличението на борда на директорите на летището. Министърът на икономиката обясни, че промяната е наложителна, защото там ще се развива нова индустриална зона - проект, за който, по думите му, първо е необходимо да бъде разгърнат ръководният орган.

"Предвид това и с оглед на добрата локация на имотите, настоящите усилия на Министерството на икономиката са насочени към възможността за изграждане на индустриално-икономическа зона, по подобие на икономическа зона София-Божурище, където да бъдат привличани инвеститори, които да подмомогнат социално-икономическото развитие на региона. Попълването на състава на Съвета на директорите до 5 души не е провокирано от политически или други цели, а е свързано единствено и само с потенциала за бъдещето развитие на проекта.

В рамките на парламентарния контрол социалистът Георги Гьоков обясни, че новите членове на ръководството са съпартийци на Лукарски.

"Представяте ли си как изглежда в очите на хората едно дружество, което вие твърдите, че едва ли не е върхът на икономическите постижения, което в предния въпрос ми отговаряте, че има печалба от 25 000 лева, и му назначавате Съвет на директорите от 5 човека, при щат от трима човека. Каквото и да си говорим и да ми обяснявате какви инвестиции ще привличат, знаете ли, господин министър, че част от тези хора не са стъпвали в Стара Загора", заяви Гьоков от парламентарната трибуна.

Министър Лукарски възрази на казаното от червения депутат, като посочи, че Гьоков може би не е обърнал внимание съвсем детайлно на предишния му отговор: Развитието сега на летището в Стара Загора е насочено към индустриална зона и съответно има интерес от чуждестранни инвеститори, в това число китайци, които е логично, че няма да се срещат с хората, които продават билети, с чистачките и метачките, а ще се срещат с мениджмънта на дружеството, който е необходимо да бъде в по-тежък състав".

Божидар Лукарски увери, че всички членове на Съвета на директорите са хора с опит в привличането на инвестиции у нас, управлението на проекти и финансовия контрол, а не са свързани и назначени по партийна линия.