“Липсата на административен капацитет е проблем”
“Липсата на административен капацитет е проблем” / Dariknews.bg

Кръгла маса на тема „Планиране и изпълнение на проекти по структурните фондове на ЕС - проблеми и алтернативи пред общините и кметствата" организират в Тракийски университет Центърът за регионално развитие при Стопански факултет-ТрУ и Агенцията за Регионално Икономическо Развитие /АРИР/  в Стара Загора.

"Основният проблем пред реализирането на проекти по структурните фондове на ЕС е липсата на административен капацитет. Пречка за развитието на държавната и местните администрации е липсата на адекватно заплащане. Страната ни е достигнала под 1% успеваемост на европейските проекти", каза в сутрешния блок на Дарик радио Румяна Грозева от АРИР Стара Загора.

Тя подчерта, че въпреки трудностите и икономическата криза Стара Загора и областта са на едно от водещите места по спечелени проекти.

"Силата ни е в Оперативна програма "Регионално развитие". Така реално се дава шанс да се подобри инфраструктурата в Старозагорско", допълни Грозева. Според нея положително развитие в посока кандидатстване и одобрение на проекти по структурните фондове на ЕС ще има в средата на следващата година.