Липса на сцена проваля премиера на Операта на Античния форум
Липса на сцена проваля премиера на Операта на Античния форум / Dariknews.bg, архив

Представянето на оперния спектакъл „Отело" на сцената на възстановения Античен форум се отлага. Това обяви директорът на Държавна опера - Стара Загора Петко Бонев.

„За да го покажем в края на юни вече трябваше да работим по него. Все още обаче няма яснота къде ще бъде разположена сцената на Античния форум, къде ще е публиката. Ние сме дали нашите предложения, но все още няма решение по казуса", обясни Петко Бонев.

„Отело" все пак ще бъде представен пред старозагорска публика, но чак в края на ноември. Той ще бъде включен в програмата на фестивала на оперното и балетно изкуство, на който Стара Загора ще бъде домакин.

Официалното откриване на Античния форум ще бъде на 30 май с голям спектакъл с участието на всички културни институции в града. Трупата на Държавна опера Стара Загора по всяка вероятност ще участва с фрагменти от „Българи от старо време".

„Режисьор на спектакъла е проф. Лунгов. Публиката по време на концерта ще е правостояща, ще се използва общинската сцена, която ще е поставена някъде по средата. Върху нея ще се играе. На нас е предложено място на аудиториума", разкри още Петко Бонев.

Той допълни, че на Античния форум през юни Операта ще покаже единствено „Дидона и Еней", което през зимата бе играно във фоаето на Операта.

„На нас ни трябва истинско сценично пространство. Може да е на плочника, но трябва да е оформено и с размери 20 на 15 метра. Върху него ще можем да си правим декора, иначе просто няма къде. Предложих на главния архитект Петър Кирчев за пример да се вземе Античния театър в Пловдив. Неговият отговор бе - напишете го. Написали сме всичко - и къде да се сложат пилони за осветление, кабинка, гримьорни.

Обясниха ни, че от музея също са против да се строи нещо по камъните и то в следващите пет години. Нямам нищо против, даже сме готови ние да си направим сцена, само да ни кажат къде. Като не може горе, тогава ще е долу, но вземете пример от Пловдив", допълни директорът на старозагорската опера.

В понеделник той има среща със заместник-кмета на Стара Загора Иванка Сотирова, на която темата отново ще бъде дискутирана.