Лекарският протест зависи от бюджета на НЗОК, необходимо е политическо решение
Лекарският протест зависи от бюджета на НЗОК, необходимо е политическо решение / DarikNews.bg, архив
Лекарският протест зависи от бюджета на НЗОК, необходимо е политическо решение
67594
Лекарският протест зависи от бюджета на НЗОК, необходимо е политическо решение
  • Лекарският протест зависи от бюджета на НЗОК, необходимо е политическо решение

Необходимо е политическо решение за актуализация бюджета на НЗОК. Ако това не се случи лекарите ще преминат към протести, въпреки че това е крайна мярка, която не одобрявам, каза председателят на Регионалната колегия на БЛС в Стара Загора д-р Георги Бакоев.

Решение за протестните действия бе взето на последния събор, който се проведе през почивните дни. Съборът изрази недоволството си и от предлагания проектобюджет за 2014 г., след като се разбра, че той е планиран с 200 млн.лева дефицит, а в същото време има предвиден излишък от 104 млн. лева.

„Ситуацията наистина е тежка. Разбирам, че днес РЗОК са поканили шефовете на болници да подпишат анекси към договорите, според които здравните заведения ще получават 80% заплащане от касата до края на годината. Говорих с някои от колегите и те са категорични, че ще осмислят предложението, ще проведат разговори и чак тогава ще вземат решение. Заплащане с 20% по-малко означава бавна и мъчителна смърт за болниците, неплащане на осигуровки, задлъжняване и т.н. Касата предлага тези 20% да бъдат изплатени следващата година, но никой не казва точно кога".

Ситуацията в здравния сектор ще се влошава докато един и същи финансов ресурс продължи да се разпределя върху все по-нарастващия брой болнични заведения, убеден е д-р Бакоев. „Надявам се разумът да надделее, да има повече ползотворни срещи през тези няколко дни, за да не се стига до крайната мярка-лекари да излизат на улични протести. Никак няма да ми бъде приятно, но вероятно това ще бъде следващата ни стъпка", допълни председателят на РЛС. Важна за бъдещите протестни действия на лекарите е и днешната среща между шефа на НЗОК, здравния министър и неговия финансов колега, допълни д-р Бакоев. Още по темата чуйте в прикачения звуков файл.

С над 65 милиона лева повече от предвиденото за здравето на зъбите ни за следващата година поискаха и зъболекарите. Според проекта за бюджета на Здравната каса за 2014-а за дентално здраве са предвидени 110 милиона лева или с 3,5 милиона повече от тазгодишните средства.

От Българския зъболекарски съюз обаче са категорични, че за да се покрият настоящите дейности за дентална помощ, както и да се включат нови в пакета за пълнолетни, на Здравната каса трябва да бъдат отпуснати поне 176 милиона лева.