Лекарите потвърдиха: На 7 април излизат на символичен протест
Лекарите потвърдиха: На 7 април излизат на символичен протест / sxc.hu

Лекари от отделни болници в страната ще протестират символично утре, навръх професионалния си празник. Това потвърдиха днес от организации, представляващи общинските и частните лечебни заведения.

Те призоваха всички свои колеги да ги подкрепят, като изразят недоволството си срещу новата методика за финансиране на болниците, която от една страна намалява средствата за тях спрямо миналогодишните, а от друга - ги фиксира. Медиците, които ще протестират, са категорични, че подобни правила за финансиране ще доведат до фалити на отделни лечебни заведения.

Участниците в недоволството зададоха въпроса къде е днес Българският лекарски съюз и защо той не протестира срещу новите правила, които връщат системата назад.

Д-р Бойко Миразчийски, член на Българската болнична асоциация и директор на многопрофилната болница в Бургас призова колегите си на работното си място да протестират с една лентичка, на която ясно да е написано: „Аз протестирам".

„Ние протестираме срещу новата методика за финансиране, която е определена от Здравната каса. Защото самата методика ощетява лекарите с това, че ограничава правото на труд. Защото с наложените бюджети или просто лимити, лекарите, които могат и имат достатъчно много пациенти и могат да работят достатъчно през целия месец, ще бъдат ограничени и ще бъдат лимитирани. Това означава, че парите, които ще бъдат отпуснати от мениджърите към тях, ще бъдат по-малко като финансиране. Съответно това ще рефлектира и върху заплатата на самите лекари и здравни специалисти", обясни д-р Миразчийски.

По думите му вече има лекари и цели екипи - ортопеди, хирурзи, които са започнали да си търсят лимитите.

„Знаете ли какво означава това? Че в техните болници, където работят, защото това са известни хора и там наложените лимити, които са, на тях им е ясно, че ще стигнат за техните пациенти, които ги търсят, до 15 число. И те тръгнаха да търсят лимити в страната. Аз ръководя една болница в Бургас и при мен дойдоха вече такива екипи, които да попитат дали има достатъчно лимити и дали могат да водят пациенти от страната и да извършват тази оперативна дейност", допълни лекарят.