Лекарите готови за национална стачка
Лекарите готови за национална стачка / netinfo
Готови сме да предприемем национални стачни действия след 15 декември.Това е срокът, който даваме на правителството и УС на НЗОК, да приемат нашите предложения за разходната част в бюджета за здравеопазване.

Това заяви в Стара Загора председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов.

Бюджетът, поискан от БЛС почти съвпада с този, който предлага Министерския Съвет в приходната част.Противоречията са в частта разходи,” където МС прехвърля събраните средства от увеличената вноска в резерва ,вместо да ги даде за здравноосигурителни плащания”, поясни д-р Кехайов.

Според председателя на БЛС ако няма преговори между Касата и при неизпълнение на тези изисквания, разписани в закона, ще се пристъпи към крайно действие-национална стачка.Решението за нея ще бъде взето след извънредния лекарски събор на 15 декември, каза Кехайов и допълни,че има определен политически натиск срещу членовете на БЛС,”които бяха заплашвани да не идват на преговорите от представители на Националната Каса”.

Над 15 % от практиките вече са заличени ,а близо 400 лекари годишно напускат странат ни, обобщи д-р Кехайов.

Той присъства на Втората национална среща на общопрактикуващите лекари, която се провежда в Стара Загора. Джипитата настояха за почти двойно увеличение на прите за профилактични прегледи и за премахване на 24-часовото дежурство.Според председателя на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Стара Загора д-р Маргарита Атансова "сегашните 7 лева са крайно недостатъчни".