Л. Любенов: Не съм реваншист
Л. Любенов: Не съм реваншист / DarikNews.bg, архив

ВАС отмени заповедта на министъра на образованието и науката Сергей Игнатов за дисциплинарното уволнение на Любомир Любенов като началник на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора. Решението влиза в сила от 8 май.

„В момента, в който спазя разпоредбите на закона, ще се явя на работното си място. Срокът, в който трябва да изпълня решението на ВАС, е двуседмичен, но аз няма да протакам във времето.Предстои ми да прекратя трудовите си правоотношения с ЧСОУ „Делфините", където работя като помощник-директор", коментира в интервю за Дарик Любенов.

Възстановяването му на длъжност като началник на образователния инспекторат става в момент, в който предстои седмокласниците и гимназистите да се явят на външно оценяване и матури. Тази година Министерството на образованието съедини двата изпита, а Любенов изказа увереност, че колегите му от РИО са създали добра организация за провеждане на изпитите в Старозагорско.

„Аз не съм реваншист, отивам да работя. Има кой да съди хората, които две години по една или друга причина злоупотребяваха с моето име и сипеха хули", категоричен е Любомир Любенов.

Началникът на Регионалния инспекторат по образование в Стара Загора Любомир Любенов бе уволнен дисциплинарно на 29 юли 2010 година. Като причина бе посочено несправяне с работата. На негово място бе назначен Стефан Чергев-старши експерт в инспектората. В края на август 2010 година, бившият тогава началник на Инспектората по образование Любомир Любенов, обжалва пред Върховния Административен съд заповедта на министъра на образованието Сергей Игнатов, с кято беше дисциплинарно уволнен. На 28 януари 2011 година стана ясно, че седем кандидати атакуват поста шеф на образователния инспекторат. В края на месец май за началник бе избрана Татяна Димитрова, която в последните 19 години бе директор на Първо основно училище „Георги Бакалов" в Стара Загора.

Любомир Любенов е началник на РИО от 6 март 2002 година. От 1 юли 2004 е назначен като държавен служител след спечелен конкурс.