Кърменето може да предпази от диабет
Кърменето може да предпази от диабет / netinfo
14 ноември се отбелязва като Световен ден за борба с диабета. През последните две години усилията на специалистите са насочени към децата и юношите, които страдат от това заболяване.

53 са децата в Старозагорско, които боледуват от диабет. С 3% годишно нараства броя на заболелите деца и юноши, а с 5% - при малчуганите в предучилищна възраст. Това каза в интервю за Дарик детският ендокринолог доктор Рени Колева.

Тя съобщи, че в момента болестта се проявява при най-малките - между 4 и 6 години. “Този факт е много неприятен, защото се свързва с по-продължителен растеж на детето. А в тази възраст един от проблемите, които имат децата е лошият апетит.”

Захарната болест има четири стълба на лечениеинсулинолечение, двигателна активност, самоконтрол и хранене. Симптомите на заболяването са често уриниране, жажда, повишен глад, отслабване, умора, загуба на интерес, гадене и коремна болка.

Кърменето на детето до 6-месечна възраст може да предотврати развитието на захарна болест. В много малък процент заболяването е наследствено. Но тази наследственост се проявява на определен фон – вирусна инфекция, стресови ситуации, лошо хранене и лоша двигателна активност”, допълни доктор Рени Колева.