Кунгюн срещу България в Страсбург
Кунгюн срещу България в Страсбург / netinfo
Група български турци е сезирала Европейския съд за правата на човека за дискриминация от българските власти. Това са 50 представители на турското малцинство, които се наричат “Национално турско обединение” с лидер Мендерес Кунгюн. Името на казанлъчанина нашумя преди две години, когато инициира подписка  за повече етнически свободи в деня на обесването на Левски. Жалбата на Кунгюн е заведена в секретариата на съда в Страсбург с входящ номер 4776, съобщи самият той в Стара Загора.

Тя съдържа оплакване за незачитане на текстове от Европейската конвенция за защита на малцинствата от българските власти. “Нямам финансови претенции и не съдя държавата за обезщетение”, заяви Кунгюн. Решението на европейските съдии се очаква до 6 месеца.

През изминалите две години три инстанции на българския съд са отказали да регистрират сдружението с нестопанска цел “Национално турско обединение”. В мотивите си родните съдии определят целите на сдружението като “сепаратистки и заплашващи националната сигурност на страната”.

Въпреки това, Мендерес Кунгюн отказва да промени целите на своето нерегистрирано сдружение. В учредителните документи е записано, че то ще се бори за демократизиране и демонополизиране на турската общност в България и ще помага на българското правителство да гарантира етническия мир в страната. До решението на Европейския съд в Страсбург “Националното турско обединение”ще работи като неформална организация .

Мендерс Кунгюн твърди, че не изповядва философията на сепаратизма и се определя като интегрист. До 2005 година е бил в редиците на СДС. В момента не е партийно обвързан.