Култов художник се задява по никое време
Култов художник се задява по никое време / Община Стара Загора

Живописни платна в малък формат, обединени под мотото „Задявки по никое време", подрежда колоритния старозагорец Светлин Стоев. Експозицията ще бъде открита на 3-ти декември от 17,30 ч. във фоайето на Община Стара Загора.

Част от многобройните творби на мрачния романтик - сюрреалист според критиците, са собственост на галеристи и частни лица от България, Норвегия, Белгия, Холандия, Дания, Германия, Австрия, Франция.

Стоев е популярен с манията си към каракачанките. През периода 1984 - 2003г., полага неимоверни усилия в издирването и спасяването на последните екземпляри от една от най - древните и редки породи в света, водеща началото си от тибетския дог. 20 - годишният му целенасочен труд се увенчава с успех през февруари 2003г., когато Българското каракачанско куче е признато за порода от "Американски кенъл клуб" /АКС/.

Организатор е на 26 специализирани и 17 национални киноложки изложби на каракачанското куче. Автор е на 526 антропологични измервания на породата.

Художникът полага основите на музей на Българското каракачанско куче.
Съавтор е и на стандарт за породата приет в "Световната енциклопедия на кучетата". Участвал в разработването на "Селекционна програма за каракачанското куче".

Собственикът на развъдник "Бурен" - за чистопородно Българско каракачанско куче е работил и по "Българо-швейцарска програма за опазване на биологичното разнообразие", целяща смекчаване конфликта човек - хищник.