Куклен театър „Приказка” гостува на наша сцена
Куклен театър „Приказка” гостува на наша сцена / sx.hu

Постановката „Иван-царският син" на Куклен театър „Приказка" от Новокузнецк, Русия събра многобройна старозагорска публика в Младежкия дом.

Артистите Галина Романова, Анатолий Винтенко, Никита Юртаев, Юрий Самойлов, който е и главен режисьор на постановката, както и Директора - Н.Н. Шидловская, посетиха града на липите по покана на Обществен Дарителски фонд. Представлението се реализира благодарение на финансовата подкрепа на Граждански клуб ЛИПА и с любезното съдействие на СНЦ „Руски клуб и приятели - Стара Загора".

Кукленият театър беше в България по проект „България - Сибир на Обществен дарителски фонд Новокузнецк". Проектът предвижда развитие на културните, образователните и икономическите връзки с България. В Стара Загора артистите посетиха репетиция на своите колеги от Кукления театър и обсъдиха идеи за съвместни проекти.

Представлението нямаше комерсиален характер.

Тази година се навършват 70 години от основаването на Новокузнецкия куклен театър Приказка. Той участва в много благотворителни каузи. Една от тях е проектът Куклата лекува - театрално-рехабилитационна програма, която се реализира вече четири поредни години и е насочена към хоспитализирани деца. Според много медицински специалисти подобряването на психологическия статус на младите пациенти има благоприятен ефект върху оздравителния процес и до известна степен допринася за възстановяването им.