Кратка блокада- дълги искания, разбит път
Кратка блокада- дълги искания, разбит път / Иван Янев- БГНЕС


Десет минути продължи същинската блокада на част от първокласен път 1-6 от републиканската пътна мрежа, в отсечката между селата Долно Сахране и отбивката за град Павел баня.
Протестът бе на жители на три села от района - Скобелево, Асен Долно и Горон Сахране заради лошото състояние на пътната настилка по път 2-56, който е част от републиканската пътна мрежа.
С плакати "Не на дупките, искаме асфалт,!", „Винетки = дупки", „Искаме пътища, а не гробове", протестиращи над 100 души с различни МПС-та настояваха пред общинския кмет на Павел баня- Станимир Радевски и пред медиите протестът им да бъде чут и да се възстанови финансирането на реконструкцията на път 2-56, започната преди повече от три години. Разбитата отсечка е част от републиканската пътна мрежа
Според кмета на Павел баня, спряната реконструкция е за отсечка с обща дължина на пътя 35 , 800 километра, за която има готов и спечелен проект от старозагорската фирма „Пи Ес Ай",. Реконструкцията е на стойност 14, 777 млн. лева. До момента на практика са усвоени около 500 хиляди лева и по трасето е работено само няколко месеца. Повече от година ремонтните работи са замразени.
Причината пътят между селата Скобелево, Асен, Долно и Горно Сахране, през отбивката за Павел баня до връх Свети Никола в Средна гора да е окаяно състояние е спряното още преди парламентарните избори миналата година финансиране на реконструкцията от страна на МРРБ. Въпреки писмата на недоволните кметове на тези селища, до момента резултат няма.
Според кмета на Павел баня след среща с министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев е дадено обещание, че до края на годината веедомството ще се опита да реши проблема с финансирането на най- разбитата отсечка с дължина около 6 километра, в района между Скобелево, Долно и Горно Сахране, както и до изхода за първокласен път 1-6. Допълнително напрежението и недоволството на хораат от района се засилва от факта, че непосредствено преди старта на ремонтните работи преди три години са премахнати и изкъртени различните видове съществуващи до тогава настилки и тротоари в населените места и около тях, заради предстоящата реконструкция.
Пепел, дупки с размери на ями и огромни трапове и планини с кал е нещото, което замества пътя за водачите на МПС-та в тези участъци. Заради лошото състояние на настилката са спрени автобусите между селата Горно и Долно Сахрене, а пътуващите за Скобелево са принудени да минават по черни селски пътища.
С факс от петък вечер до кмета на Павел баян от Областно пътно управление - Стара Загора не дават съгласие за протеста на гражданите на главния път, с мотива, че „ провеждането на подобно мероприятие би довело до нарушаване на обществения ред и безопасността на движението, което от своя страна би породило и претенции от засегнати лица към АПИ / Агенция пътна инфраструктура/ за нанесени имуществени вреди в резултат на невъзможността да ползват първокласния път". От Пътното препоръчват протестът да бъде преместен в центъра на село Долно Сахране.
Кметът на едно от най- засегнатите села от спряната реконструкция - Скобелево- Георги Петров заяви, че по тази логика те също трябва да имат претенции към АПИ, тъй като ежедневно трошат автомобилите си по разбитите отсечки.
Въпреки че полиция изтегли протестиращите извън пътя минути след старта на протеста и блокадата на пътя, недоволните граждани останаха там. Те се заканват, че ако до две седмици няма реакция по техните искания, след 15-сет дни отново ще са на първокласния път.