Красимира Чахова с бронз от Световното първенство за ветерани
Красимира Чахова с бронз от Световното първенство за ветерани / личен архив

Старозагорската лекоатлетка Красимира Чахова завоюва бронзов медал на 2000 м стипълчейз на Световното първенство за ветерани във френския град Лион. Във възрастовата група 45-49 г. тя постигна резултат 8.15.77 мин. и се класира след испанката Мария Долорес Хименес и Паола Оливари от Чили.

21-то Световно първенство за лекоатлети ветерани се проведе от 4-16 август, паралелно на 4 стадиона в Лион. В него взеха участие 8087 състезатели от 101 държави.

„Изключително съм щастлива от спечеления медал и доволна от резултата и представянето си. На фона на зверската конкуренция това беше максимума, който можех да постигна. Още повече, че от около месец имам проблем с ахилесовото сухожилие на единия крак и австралийката Аманда Харпър завърши само на 15 стотни след мен", съобщи от Лион Чахова.

Тя призна, че особен стимул и силна мотивация за доброто си постижени е получила от непринудената среща с Михаил Желев, който от 45 г. държи рекорда на 3000 м стипълчейз, с министъра на спорта Красен Кралев и европейския шампион за младежи Митко Ценов, само два преди отпътуването за Лион.

„Искрено се надявам с моя медал някакси да повлека крак за спечелване на медали в Пекин и от елитните ни атлети", сподели Краси.

Българката Виолета Тотева се класира 22-ра на 1500 м в групата до 40 г., а Мирослав Миндев е 14-ти на троен скок при състезателите до 45г.

Високите постижения в някои възрасти и дисциплини при ветераните станаха една от причините за първи път в историята на световни първенства, организирани от ИААФ в програмата в Пекин, да бъдат включени и два старта за ветерани. Жени и мъже във възрастова група от 50-54 г. ще се състезават съответно в дициплините 400 и 800 м.

По време на първенството се проведе и асамблея на световната федерация за ветерани, на която Красимира Чахова беше представителя на България. На нея са гласувани промени в устава и избран домакина на световното първенство през 2018 год.

Убедително с 98 на 25 гласа Малага се е наложила за домакин пред Венеция. Следващият световен шампионат ще се проведе от 26 октомври до 6 ноември 2016 г. в гр.Пърт, Австралия.