Край Ясеново се сече законно
Край Ясеново се сече законно / Деляна Бобева
Всички мероприятия в държавния горски фонд в землището на село Ясеново- Казанлъшко се планират с държавна устройствена ревизия от преди 5 години.

Това съобщи за “Дарик” директорът на Държавната дивечовъдна станция “Мазалат” инж. Станислав Вътев, в отговор на упреците на казанлъшката структура на БДС “Радикали”, че в района на землището на село Ясеново се сече безразборно, без нужната маркировка и в района на вододайната зона на селото.

Срещу това в протестна подписка се обявиха близо 100 жители на Ясеново.

Съгласно държавно-устройствена ревизия от 2002 година за 10 години в района е планирано отсичането на 51527 куб. м. дървесина или средногодишното ползване е 5123 куб. метра.

Към момента са отсечени 7988 куб. м., присредногодишнот ползване е от 1598 куб.метра, което е около 20% от планираната за сеч маса.

Инженер Вътев отхвърли категорично упреците на представителите на БДС “Радикали” за незаконна сеч в района, с мотива че за всички насаждения, планирани от лесосечния фонд са изготвени годишни планове и са маркирани от служители на ДДС “Мазалат. Сечта е под непрекъснат контрол на служители на Регионалното управление по горите в Стара Загора.

За извършващата се сеч в района са проведени търгове, съгласно Закона за обществените поръчки.

Две фирми в момента извършват сеч в района на землището на село Ясеново. За тяхната работа има издадени съответните позволителни. Според шефа на Горското, работата им била безупречна.

За извършването на незаконна сеч през миналата година в райна са съставени 84 акта по Закона за горите, издадени са 83 наказателни постановления. Към момента са събрани глоби и обезщетения едва от 9 акта на стойност 1060 лева- 6,65% от начислените глоби.