Край Казанлък  започва 22-рия  Авиосъбор
Край Казанлък започва 22-рия Авиосъбор / netinfo

През почивните дни на летището край Казанлък ще се проведе превърналият се вече в традиция Авиосъбор, организиран ог фирмата "Авиодизайн". Тазгодишното издание е 22-ро поред.
Съборът очаква пилоти от почти всички големи градове на България, както и парапланеристи и мотопланеристи от румънските градове Комана, Букурещ и Браила.
В рамките на Авиосъбора на леката и ултралека авицация ще се проведе и събор по безопасността.
В рамките на авиосъбора над 20 различни летателни машини над небето на Казанлък ще извършват атрактивно надпреварване - излитане и целно кацане, както и групов полет над града. Авиоизпълненията ще се оценяват от специално жури.
Смелчаците също ще могат да погледнат над Розовата долина отвисоко.
Въздушните атракции са с начало от 9 до 20 часа в събота и от 9 до 14 часа в неделя.
По традиция авиостарта край Казанлък ще се даде от доайенът сред жените - парашустки у нас- 81 годишната Йовка Бекярова.


Само след броени дни нова машина, дело на авиоконструкторите от фирмата- организатор ще направи своята промоция на международно изложение на лека летателна техника във Франция. Специален  нов модел паратрайк, дело на "Авиодизайн", с възможност да прелети 300 километра разстояние с двама пасажери, ще е българската атракция в във Франция, съощи авиоконструкторът Румен Иванов. Стойността на новия паратрайк е около 20 хиляди евро.