Конференция с международно участие организира Аграрният факултет
Конференция с международно участие организира Аграрният факултет / Dariknews.bg,архив

Национална конференция с международно участие организира днес и утре на Старозагорските минерални бани Аграрният факултет. Темата е „Актуални проблеми и хоризонти пред аграрното образование, наука и бизнес". На форума ще бъдат представени близо 110 доклада в пет секции. В конференцията ще участват учени от Македония, Гърция, Турция и Румъния.

Качеството на аграрното образование е сред сериозните проблеми, върху които ще акцентираме, заяви деканът на факултета доц. Димитър Панайотов. „То трябва да бъде такова, че да отговоря на изискванията на пазара. Ние произвеждаме специалисти, които ще обслужат аграрното производство и те трябва да бъдат адекватни и висококвалифицирани. Само така те ще са полезни на аграрния бизнес, който ще прави модерното земеделие и животновъдство в страната. За целта обаче е необходимо и бизнесът да инвестира в образованието". Практическото обучение на студентите в модерни бази, синхрон на учебните програми с европейските и реализацията на завършилите специалисти, са останалите проблеми пред аграрното образование според доц. Панайотов.

Аграрният факултет е един от най-големите в Трайкийския университет. В него се обучават около 1100 студенти в пет специалности от 84 висококвалифицирани преподаватели.

Тази година аграрното образование у нас отбелязва 95 години от създаването си.