Концерт събира всички етноси на едно място
Концерт събира всички етноси на едно място / Община Стара Загора

Този следобед в залата на Държавна опера-Стара Загора започва концерт от изпълнения на всички етноси.

От София пристигат: Арменски танцов състав „Наири" и певицата Такухи, Еврейски танцов ансамбъл „ Керен Шемеш", млади балерини от Руския лицей. Ще чуете и финалисти на Националния фестивал на руската песен, поезия и танци "Пусть всегда будет солнце"- 2014. От Момчилград ще гостува Ансамбъл „Евредика" към НЧ"Нов живот", който ще представи турския етнос. От Фолклорен клуб „Загорци" ще играят полски танци. Ще чуете ученици от НУМСИ"Христина Морфова" с ръководител Надя Тончева, които ще ни представят ромски песни и популярни хитове от Съединените Американски щати. Гръцкият етнос ще бъде представен с песни в изпълнение на Георгиус Мавракис. Професионалните танцьори Димитър Корчаков и Елица Костадинова от столицата ще участват с танци от Унгария - от областите Шомоди, Земплин и Калотасеги. За първи път в концерта на Клуба на етносите ще се представи украинският етнос с Украино-българската вокална група „Пловдив" и наша съгражданка Татяна Тарасова. Любопитно е, че на 9 ноември традиционно в Украйна се отбелязва Ден на украинския език и литература. Според православния календар това е ден за възпоменание на Свети преподобни Нестор Летописец - последовател на създателите на славянската азбука - на светите братя Кирил и Методий. На 4 ноември пък руският народ отбеляза Ден на народното единство на Русия - празник, в основата на който лежи разбирателство, етническата толерантност и добросъседство. На 16 ноември пък е Международен ден на етническата толерантност.

Концертът в Операта, който започва в 17 часа,  ще бъде открит от Фолклорен ансамбъл „Загоре" и закрит с общо изпълнение на песента за общия ни дом - за България. Водещ ще е Радост Овагимян.

Този концерт, който се превърна вече в добра и очаквана от старозагорците традиция, се реализира с изключителната подкрепа на Община Стара Загора, която още от създаването на организацията на етническите общности в Стара Загора през 2004 година като Клуб на етносите винаги подкрепяла дейността му безрезервно.