Коледните лампички могат да предизвикат пожар
Коледните лампички могат да предизвикат пожар / sxc.hu

Коледните лампички по елхата могат да станат причина за пожар. Има правила за безопасност, които задължително трябва да се спазват. Това каза в предаването Дарик кафе временно изп.дл.началник на Пожарната служба в Стара Загора инспектор Антон Колев.

"Електрическите лампички трябва да бъдат сертифицирани, изпитани по определени стандарти и качествено изработени. Задължително е когато се включват да има възрастен човек в помещението. Коледните лампички не трябва да се поставят близо до перде, тъй като чрез него лесно може да се разпространи евентуален пожар", коментира инспектор Колев.

По повод наближаващите коледни и новогодишни празнцици служителите на Държавен противопожарен контрол извършват проверки в търговски обекти, в които се продават пиротехнически средства.
Инспектор Антон Колев допълни, че най-опасни от пиротехническите средства са ракетите. Те лесно попадат в открити балкони и е възможно да възникне пожар.

При пожари годишно загиват около 100 човека, а пострадалите са между 250 и 300. Най-застрашени са възрастните хора, самотно живеещите и трудно подвижни хора. Важно е съседите на тези хора да имат предвид, че са рискова група и да ги наблюдават, каза още инспектор Колев.

Телефоните, на които можете да звъните при пожар са 160 и 112.