Коледен концерт в операта
Коледен концерт в операта / Държавна опера

Днес от 19 часа в Операта на Стара Загора ви очаква най-заразителното коледно вдъхновение и емоция,звучащи в музика за празника.

Произведения от Росини, Чайковски, Вивалди, Хендел,Цезар Франк и Бетовен са основната част от програмата на коледния концерт. Ще звучат и коледни песни - традиционни и авторски, със специалното участие на Хорът на НУМСИ " Хр.Морфова" с диригент Стефка Минкова.

С този концерт хорът и оркестърът на Държавна опера Стара Загора правят своя коледен подарък към всички почитатели на класическата музика.

Специален гост-диригент е Шунго Мориама /Япония/
ШУНГО МОРИАМА е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония от 2006. Прави своя диригентски дебют през 1977, първият му задграничен гастрол е в България като гост на Софийската филхармония през 1986, последван от многобройни турнета. От 1990 започват контактите му с Нова Зеландия - дирижира Младежкия оркестър и Симфоничния оркестър на Християнската Църква, Новозеландския Симфоничен оркестър през 1994 и е първият японски диригент, поканен за цял сезон в Кралския балет на Нова Зеландия. Специализирал е дирижиране на балет на руски оригинални хореографски версии при Константин Сергеев, водещият диригент на руската балетна академия на Марийнския театър.
Дирижирал е Деветата симфония на Бетовен с оркестъра на MAV - Унгария, с интернационален хор от Унгария, Полша, Германия, Австрия и Япония, по време на церемонията "European Picnic Memorial" в Сопрон (Унгария) през 1997, концерт, който е предаван от унгарската Duna телевизия за всички европейски страни.
След представянето на „Лебедово езеро" в Театър „Мусоргски" е поканен за четири години като главен гост-диригент на Конгресния оркестър в Санкт-Петербург. Получава диплома на почетен член на Филхармоничното общество в Санкт-Петербург през 2000 след успешното изпълнение на Девета симфония в Голямата зала на Санкт-Петербургската филхармония, а две години по-късно е поканен да дирижира концерт по случай 200-годишнината на Филхармоничното общество. Дирижирал е и спектаклите на Японския балет в Александрийския театър в Санкт-Петербург, Драматичния театър в Псков и Академичния театър в Новгород, по повод 300-годишнината на Санкт-Петербург през 2003.
Огромен успех му носи през 2002 изпълнението на Концерта „Taketori Story" и Симфония „Буда" от Коичи Киши. Особено голяма популярност получава с изпълнението на Симфония „Буда" пред статуята на Великия Буда в храма „Тодайджи" в Нара, в памет на монаха Кокей, възстановил този световен културен паметник.
От 1997 ежегодно организира концерт с японски солисти по време на „Софийски музикални седмици", а от 2004 провежда оркестров уоркшоп със Софийска филхармония.
Тази година на
31 октомври Шунго Мориама бе диригент на заключителния концерт на оркестър Симфониета "София"със солисти- лауреатите на V Международен конкурс за млади цигулари " Емил Камиларов".