Кой пръв предложи мемориалната плоча на Йорданка Донкова?
Кой пръв предложи мемориалната плоча на Йорданка Донкова? / netinfo

Както вчера Дарик писа, стана факт откриването на мемориалната плоча в чест на световния рекорд на лекоатлетката ни Йорданка Донкова.

До тук добре – безспорно идеята си заслужава (в крайна сметка вече 20 години този рекорд от 12.21 секунди за 100 метра бягане с препятствия не е подобрен)! Но както при повечето неща, които правим, и тук възникна един казус: На кого всъщност е идеята за мемориала? Информацията, която получихме в електронната поща на Дарик беше, че “идеята и реализацията са на председателя на Комисията за международна дейност в Българската федерация по лека атлетика за ветерани Красимира Чахова с подкрепата на кмета на общината проф. Светлин Танчев и ресорния зам. кмет Мария Динева”.

Днес обаче в редакцията на Дарик ме потърси и разговаря с мен ръководителят на катедра “Физическо възпитание и спорт” към Тракийски университет доц. д-р Георги Белчев. Пред изумения ми поглед той извади оригинал и копие на предложение от Катедрата за изграждане на мемориална плоча в чест на поставения и ненадминат до момента световен рекорд на лекоатлетката ни.

“Предлагаме във връзка с чиридесет и петата годишнина на Йорданка Донкова поставяне на монументална плоча на градския стадион, която да напомня на поколенията, че в нашия град, на нашия стадион е поставен световен рекорд”, пише в предложението.

Документът е подписан от доц. д-р Георги Белчев , д-р Галина Дякова, ст. пр. Тодор Гугурлиев, ст.пр. Антон Антонов, ст. пр. Жельо Добрев, ст. пр. Маргарита Барокова и е с изходящ номер 28 от дата 21 юни 2006 година. Предложението е изпратено до бившия кмет д-р Евгений Желев, с копие до председателя на общинския съвет на Стара Загора.

И тук именно възниква въпросът: Открадната ли е идеята за мемориала или не е?