Коалиция Народен съюз  ще става партия
Коалиция Народен съюз ще става партия / Dariknews.bg

В единен политически субект да се консолидират партиите от „Народен съюз", планират от коалицията. За това настояват и избирателите, които подкрепиха формацията на местните избори. Близо 100 хиляди души в страната са гласували доверие на „Народен съюз" на 25 октомври, а резултатът от представянето на коалицията в Стара Загора е един от най-високите, отчете председателят на ЗНС Румен Йончев.

Още преди местните избори ние поехме ангажимент към нашите избиратели да вървим към единен политически субект, припомни той. „За разлика от всички останали политически субекти, които правят коалиции тип „еднодневки", за еднократно участие в изборите, ние имаме за цел да консолидираме пространството в центъра, да формираме една трайна формация, която да отстоява позициите си и на всички следващи избори", поясни Йончев. По думите му, за подобно развитие настояват структурите на коалицията-те искат единна и силна политика, а не разпиляване на ресурсите. Румен Йончев не отрече, че съществуват опасения процесът да не не се случи, така както при реформаторите. „Не мисля обаче, че ще повторим техните грешки. Ние, земеделците като вековна партия, имаме достатъчно опит и мъдрост през годините, извлекли сме достатъчно поуки от разделението и разпиляването на ресурси като политическа сила".

В средата на декември в София е планирано да се съберат избраните за кметове и общински съветници от НС, за да бъдат набелязани стъпките за формирането на единна политическа сила. До февруари догодина ще бъдат насрочени конгресите и форумите на участниците в коалицията, за да може създаването на единен политически субект да се стане факт преди президентските избори. Не е изключено да има и предсрочни парламентарни избори, прогнозира председателят на ЗНС Румен Йончев.

Да бъдат запазени социалните придобивки на полицаите и да се извърши сериозна реформа в сектор „Сигурност", ще настояват депутатите от Коалиция „Народен съюз". Те обявиха, че между първо и второ четене на проекта за държавен бюджет, вече са внесли промяна за отпадане на параграфите, в които беше заявено желанието на управляващите да отпаднат социалните придобивки на МВР.

Днес в Стара Загора се провежда заседание на Управителния съвет, на който ще се обсъдят резултатите от местния вот и перспективите за развитие пред формацията.