Кметът:Тенденцията е за намаляване на основните замърсители
Кметът:Тенденцията е за намаляване на основните замърсители / netinfo
„Подобряването на качеството на околната среда и на атмосферния въздух в Община Стара Загора е приоритет на ръководството на Община Стара Загора. Това е ангажимент както мой личен, така и на моя екип”.

Така старозагорският кмет проф.Светлин Танчев коментира данните от реализирания проект на Нов български университет “Изследване на замърсявания на околната среда в област Стара Загора”.

Проф.Танчев припомня, че състоянието на качеството на атмосферния въздух в региона е обект на наблюдение и контрол от организирания Национален екологичен мониторинг на въздуха. В системата за наблюдение са включени 4 автоматични измервателни станции- в гр. Стара Загора (Зеления клин), с. Могила, с. Остра Могила и с. Ръжена.

Продължава да се извършва непрекъснат сателитен мониторинг на замърсяването на атмосферния въздух на територията на Община Стара Загора на базата на спътникови и наземни данни.

Резултатите от изградената и действаща система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в региона на Стара Загора през последните години показват устойчива тенденция към намаляване и поддържане на ниски нива на основните замърсители.

”Община Стара Загора е в тясна връзка с всички институции и своевременно подава актуална информация към своите граждани – а тази, която пряко засяга живота и здравето им, е от първостепенна важност за нас като ръководство”, коментира още кметът проф.Танчев.