Кметове на среща в Карлово, обсъждат промените в Закона за вероизповеданията
Кметове на среща в Карлово, обсъждат промените в Закона за вероизповеданията / DarikNews.bg, архив

Промените в Закона за вероизповеданиятаще обсъждат на кръгла маса в Карлово представители на парламентарни комисии, Българската православна църква и Главното мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание, представители на академичната общност и кметове. На разговорите е поканен и кметът Живко Тодоров.

В края на миналата година Старозагорският съд пресече претенциите на мюфтийството за имота на Ески джамия. Местни общественици веднага коментираха, че това е само първата спечелена битка, тъй като решението се обжалва пред Апелативен съд Пловдив.

От три години мюфтийството заявява желанието на мюсюлманската общност да им бъде възстановена собствеността върху Ески джамия, която бе реставрирана и превърната в Музей на религиите по европейски проект. По време на делото бяха организирани няколко протеста в защита на Музея на религиите, в които едни от най-активните бяха участниците от старозагорски фейсбук групи. Стотици се подписаха и в петиция „НЕ на действаща джамия в центъра на Стара Загора". Каузата обедини освен граждани и политиците, които на кръгла маса решиха да свалят партийните знамена на протестите. Преди последното заседание на съда старозагорци бяха подкрепени и от десетки карловци и кмета Емил Кабаиванов. Проблемът с имотните претенции на Главно мюфтийство успя да обедини кметовете, в чиито градове се гледат подобни дела и те обещаха да присъстват на срещата в Пловдив, по покана на колегата им Иван Тотев.

Сградата на Музея на религиите в Стара Загора е държавна публична собственост, а теренът, върху който е построена е общинска. Това беше и основният мотив, по който община Стара Загора се конституира като страна по делото. Тогава именно се стигна до истинска юридическа защита в съдебната зала.