Китайски интерес към летището
Китайски интерес към летището / Областна администрация

Областният управител Недялко Недялков се срещна с Главния изп. директор на една от най-големите китайски корпорации Шанхай Строителство Груп Ко „SFECO" г-н Дзян.

На срещата в Областна администрация участие взеха и г-н Тиен Дзюн - зам. председател на Китай Шанхай АД за чуждо икономическо и технологично сътрудничество и г-жа Гуо Сяопин - мениджър отдел Маркетинг. Поводът за срещата е заявения интерес от страна на китайската компания в изпълнението и реализацията на големи инфраструктурни проекти на територията на България /обекти от републиканско значение - тунели, пътища, летища, пристанища/, както и осъществяване на публично-частно партньорство с възможности за осигуряване на преференциално финансиране за обекти в страната.

Китайската корпорация „SFECO" е с годишен оборот от над 26 млрд. евро, построила над 300 небостъргача, измежду които Шанхайския търговски център /над 400 м. височина/ и Шанхай тауър /623 м., чиято реализация ще стане факт до 2015 г./. Китайската компания е изградила и мостовата конструкция на бързоскоростния влак в Шанхай, множество мостове, тунели, магистрали, казина и молове. Според гл. изп. директор на корпорацията г-н Дзян, китайското правителство е взело политическо решение по отношение на източноевропейските държави за преференциална инвестиционна политика, като предвидената инвестиция за целта е в размер на 10 млрд. долара. Областният управител представи пред китайската делегация трите големи проекти за област Стара Загора, а именно: привличане на инвеститор за изграждане на карго летище, изграждане на нови енергийни мощности в комплекс „Марица изток" и изграждане на тунел под Шипка.

Представителите на китайската делегация проявиха нескрит интерес към летище „Стара Загора". Според областния управител Недялко Недялков проектът е приоритет за българското правителство, което работи усилено за създаването на проектна компания и привличане на инвеститор за строеж на карго летище.

Китайската делегация ще проведе срещи и с ресорни министри на българското правителство.