Киноцентърът представя ….
Киноцентърът представя …. / Дарик радио Стара Загора

“Уникални костюми, реквизит и оръжия от любими български филми” е пътуващата изложба, която ще спре в Стара Загора за месец.

 

Експозицията съдържа повече от 500 автентични облекла и вещи от началото на 20 век, костюми, мебели и оръжия. Всички те са специално избработени за филмите “Калоян”, “Борис І”, “Хан Аспарух”, “Време разделно” е и др. Благодарение на Киноцентъра старозагорци ще имат уникалния шанс да влязат в ролята на своя любим герой от филм, да се снимат за спомен, да се докоснат до дантелените рокли на незабравимата Невена Коканова от филма “Тютюн” и “Крадецът на праскови”, до черепа-чаша на хан Крум или костюмът на Караибрахим  от “Време разделно”.  Любителите на родното кино могат да разгледат и много фотоси, които са запечатали работни моменти от снимачната площадка.

 

Изложбата пътува вече две години и е преминала през десетки български градове. Видяна от повече от 50 000 души.

 

Сред експонатите могат да се провеждат уроци по история, а по предварителна заявка в лекционната зала на историческия музей ще се прожектират любими български ленти, обещават организаторите.

 

Експозицията е собственост на Националния исторически музей и е част от дарението, направено от “Бояна филм” през 2006 г.

 

Изложбата ще бъде подредена от 3 март до 3 април в новата сграда на Регионалния исторически музей.

 

Още за уникалните експонати в пътуващата изложба ще научите от прикачения звуков файл.